Wat is factoring?

Met factoring hoeft u niet langer op de betalingen van uw facturen te wachten. Als gevolg hiervan heeft u uw beschikbare werkkapitaalpositie onmiddellijk verbeterd. Een factoringmaatschappij kan u óf een kredietfaciliteit bieden waardoor u direct meer ademruimte om door te groeien.Factoring is de meest flexibele vorm van werkkapitaalfinanciering en bestaat kort samengevat uit drie onderdelen:

Voorfinanciering

Een factormaatschappij geeft u na versturen van de factuur direct een financiële vergoeding, daardoor krijgt u meer ruimte met uw werkkapitaal.

Debiteurenbeheer

Uw (volledige) debiteurenportefeuille of een geselecteerd aantal klanten dossiers worden uitbesteed. Daardoor kunt u zich focussen op waar u goed in bent: ondernemen!

Afdekking kredietrisico

Het risico van wanbetaling en faillissement bij uw debiteur wordt beperkt en uw bedrijfsvoering weerbaarder gemaakt.

Er zijn twee soorten welke we kunnen onderscheiden

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring krijgt u kredietfaciliteit op basis van uw uitstaande debiteurenposten. Traditionele factoringmaatschappijen vragen een percentage van de factuurwaarde voor het voorfinancieren van de facturen. Deze dienst is vaak van toepassing op het gehele debiteurenportefeuille waarbij de tarieven vaak lager zijn dan bij full service factoring het geval is, hoewel de contracttermijnen in een dergelijke verbintenis ook vaak langer zijn.

Full Service factoring

Bij full service (of American style) factoring krijgt u geen kredietfaciliteit, maar is de voorfinanciering gebaseerd op de uitstaande facturen welke uw wenst te factoren. Vaak zijn uw facturen binnen één werkdag overgemaakt op uw bedrijfsrekening. Het tarief wat de factoring maatschappij rekent varieert en is afhankelijk van uw omzet (jaarbasis), de branche waarin u actief bent en het betalingsgedrag van uw debiteuren.

Bent u op zoek naar zekerheid dan is deze variant een flexibelere variant welke u meer zekerheden biedt. De keerzijde is dat de kosten vaak wat hoger liggen dan bij de klassieke vorm. In ruil voor dit hogere tarief neemt de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer over en dekt de kredietrisico’s af.

Vraag snel en vrijblijvend een offerte aan

Wilt u meer werkkapitaal creëren of bent u benieuwd naar de mogelijkheden die factoring u biedt? Vul ons offerte formulier in en ontvang direct meerdere offertes welke u direct kunt vergelijken. Met uw aanvraag zorgen wij ervoor dat u binnen enkele werkdagen meerdere offertes ontvangt. Deze offertes zijn van factoringmaatschappijen die u een scherp voorstel doen tegen de beste voorwaarden. Dit is dé manier om snel en gemakkelijk de verschillende aanbieders van België te vergelijken.